Information om Corona - Covid-19

Information från oss på Larssons Begravningsbyrå under omständigheterna kring Corona/COVID19.

Regeringen beslutade den 27 mars 2020 att fr o m söndag den 29 mars 2020 är olagligt att samlas mer än 50 personer, detta gäller även begravningar och minnesstunder. Detta arbetar vi självklart efter.

Begravningar och minnesstunder får äga rum med mindre deltagare, det finns även idag möjlighet att låta gäster delta via livesändning. Det finns även andra alternativ för att låta så många som möjligt få ta ett avsked. Vi hjälper er att hitta den lösning som passar er bäst. Kontakta oss för mer information

En kram på begravningen hör till det mest basala man kan tänka sig när det kommer till medmänsklighet. Men kramen får tillsvidare ge vika. Gör en lätt bugning, det är en av de rekommendationer som vi ser oss tvungna att införa i coronatider.

Det är komplicerat att genomföra en begravning exakt med de önskemål man har nu vilket gör att vi genomför livestreamade begravningar om så önskas. Tekniken fungerar bra och möjligheten finns för oss att på detta sätt tillgodose era önskemål så långt det är möjligt för de som känner att det skulle vara ett alternativ.

Redan nu märker vi tydligt av hur anhöriga vill skjuta upp ceremonin till senare ett tillfälle. Den möjligheten finns naturligtvis genom att först kremera. Man har då ett år på sig att gravsätta stoftet. Den ceremoniform som då är aktuell kallas ”Akt över urna” eller ”Urnbegravning”. Det innebär alltså att man inte har kistan med i kapellet/kyrkan utan endast urnan.

På en begravningsceremoni förekommer många äldre personer och det är nu extra viktigt att iaktta försiktighet. Vi har därför tagit fram allmänna riktlinjer för hur man ska bete sig i kapellet/kyrkan för att minska smittspridning. Sådana är t ex. riskavstånd på en meter.

Vi inom begravningsbranschen är en samhällsresurs och behöver vara friska när andra är sjuka. Vår nationella beredskapsplan har satts i bruk. Det innebär att vi nu samarbetar i hela branschen och har dagliga kontakter med sjukvård, myndigheter och huvudmannen för begravningsverksamheten – Svenska kyrkan.

Vi håller oss kontinuerligt uppdaterade och välkomnar er att ringa eller mejla oss för att få svar på era frågor.
Tel: 0410-109 53 / 040-40 45 09

Vi har jour dygnet runt!

 

Vanliga frågor

Kan begravningen genomföras som planerat då många av både närstående och gäster är i riskgruppen- dvs äldre?
Vi på Larssons Begravningsbyrå följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Om anhöriga vill flytta fram datum för ceremoni eller ändra något så finns det möjlighet. Om det finns närstående och andra gäster som tillhör riskgrupper är vår rekommendation att föreslå dem att avstå närvaro vid ceremonin.
 
Kan man boka av och ställa in begravningen?
Vi gör allt de kan för att hjälpa till att se på andra alternativ och möjligheter. Men det som är avtalat och redan genomfört kommer vi att behöva debitera dödsboet.
 
Om avbokning av medverkan vid minnesstund sker?
Om personer väljer att avstå sin medverkan vid minnesstund som de tidigare anmält sig till så blir begravningsbyrån/restaurangen tyvärr ändå tvungna att debitera dödsboet för det antal personer som vi har fått in anmälningar ifrån.
 
När anhöriga önskar se den avlidna?
Vi hanterar fortsatt visning av avlidna som inte har en konstaterad smitta precis som vanligt och enligt de rutiner som finns.
 
När anhöriga önskar se den avlidna som av sjukvården är konstaterat smittad av Covid-19:
Då kan begravningsbyrån inte och skall inte erbjuda någon visning. Kroppen skall då av sjukvården redan vara placerad i väl försluten bodybag. En inpackning som under inga som helst omständigheter skall öppnas igen.
 
Kan vi fortsätta att hälsa genom att ta i hand vid begravningsceremoni, minnesstund, gravsättning mm? 
Vid ceremonier är det brukligt att representanten hälsar på gästerna genom att ta i hand. Men då smittorisker föreligger föreslås att avstå handhälsning och fysisk beröring med omtanke om oss alla. Vi ska fortsatt hälsa på alla men istället genom ögonkontakt, nick eller en lätt bugning.

Hur omhändertar vi de människor som avlidit då sjukvården konstaterat eller misstänkt smitta?
Vi använder oss av den skyddsutrustning som Folkhälsomyndigheten föreskriver.
 
Finns det risk att en avliden i en kista smittar?
Nej, det finns ingen risk då omhändertagandet av smittad från både vården och begravningsbyrån sker efter strikta regler. I vissa fall märks kistan med en symbol. 
 
Transport av avlidna från och till andra länder:
I tider av epidemier är flygtransporter ofta inställda. Det kan innebära kraftiga förseningar i transporter av avlidna till och från andra länder. Smittoriskintyg är en del av dokumentationen som ska medfölja utlandstransport av avlidna.