Borgerlig begravning

En borgerlig begravningsakt är en ceremoni där var och en helt fritt kan bestämma hur begravningsakten skall utformas. Tvärtemot vad många tror, kan den borgerliga ceremonin innehålla religiösa förtecken.

Så, oavsett vad den avlidna uttryckt för tro i livet, går det bra att använda den borgerliga ordningen, med eller utan inslag av religiösa förtecken.

Kan den som tillhör Svenska kyrkan ha borgerlig begravning?
Oavsett om man tillhör Svenska kyrkan eller någon annat trossamfund kan man välja en borgerlig begravning.

Vem kan förrätta en borgerlig akt?
Det finns inga direkta krav på personen som förrättar en borgerlig begravning. Vi har kontakt med flera personer som utför borgerliga begravningar både med religiösa inslag och ej. För den som önskar kan en anhörig, arbetskamrat eller annan person förrätta begravningsakten. Vi hjälper er gärna att hitta en person som är lämplig för er ceremoni.

Möt Daniel Dahlqvist, en Borgerlig officiant
Möt Mikael Järlestrand, en Borgerlig officiant
Möt Hedvig Becke, en Borgerlig officiant
Möt Manfred Knutson, en Borgerlig officiant

Innebär en borgerlig begravning ökande kostnader?
Kostnader som INTE ingår i begravningsavgiften är arvode för officiant och musiker. På vissa orter hjälper kommunen till med delar eller hela kostnaden av officiant. En del officianter hjälper gärna till med instrumentalmusik samt solosång. Vill man inte ha levande musik kan man utan kostnad ha inspelad musik.

Var får man ha den borgerliga begravningsakten?
En borgerlig begravning får man ha på valfri plats t.ex. vid havet, trädgård, hemmet osv. Vi hjälper er självklart med tillstånd för detta. Vi har även Livsrummet i Trelleborg där man utan extra lokalkostnad får hålla en borgerlig begravning i. Rummet rymmet upp till 115 personer.  Önskar man en begravningslokal i annan kommun hjälper vi er självklart med detta, i begravningsavgiften betalar alla för att en lämplig lokal skall ingå.

Läs mer om Livsrummet